AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.


Leasing, nebo spotřebitelský úvěr?

Nemáte na kontě tolik peněz, abyste si mohli jen tak pořídit nové auto, ale přitom ho nutně potřebujete? Pak nejspíš není co řešit a musíte si půjčit. Otázka pouze zní, jakým způsobem to bude pro vás nejvýhodnější?

Jaké se nabízejí možnosti

Můžete se rozhodnout si na auto našetřit a pořídit si ho pak za vlastní peníze s dobrým pocitem, že jste se nikomu nezavázali. Mnohdy to ale znamená čekat několik měsíců nebo spíše let, než ušetřené koruny v prasátku dosáhnou požadované částky. Za tu dobu může váš vysněný vůz zmizet z trhu, ale hlavně se může stát, že nebudete mít vůbec v čem jezdit.

Nechcete-li čekat, nabízí se využít některý ze dvou nejčastějších způsobů nákupu na splátky, abyste si dané auto mohli pořídit ihned. Využít můžete leasingu, nebo různých druhů bankovních úvěrů. Výhodnost jednoho oproti druhému nelze jednoznačně určit. Proto je vždy dobré zvážit pozitiva i negativa obou řešení ve vaší konkrétní situaci.

Co nabízí leasing

Leasing je v tomhle směru nejčastějším řešením při koupi nového nebo ojetého osobního automobilu. Chcete-li si pořídit automobil na splátky, nezapomínejte, že podstatou leasingu je pronájem movité věci.

Vozidlo je tedy po celou dobu splácení majetkem leasingové společnosti. Do vašeho vlastnictví bude převedeno až po úplném zaplacení. Při špatné platební morálce je proto pro leasingovou společnost poměrně snadné vůz zabavit.

Další možnou nevýhodou je, že si musíte si zřídit jak povinné, tak havarijní pojištění. Dříve bylo uzavření leasingové smlouvy podstatně snazší a rychlejší než v případě úvěru. To už ale dnes obvykle neplatí. Navíc předčasné splacení bývá výrazně zpoplatněno.

Principy spotřebitelského úvěru

Hlavní rozdíl úvěru oproti leasingu spočívá ve vlastnictví daného předmětu, a to od začátku financování. Procedura při vyřizování půjčky může být o trochu zdlouhavější. Žadatel je důkladněji prověřen, stejně tak je mnohdy požadováno ručení třetí osobou, záleží vždy na výši úvěrové částky.

Při rozhodování o půjčce bývá také podstatná úroková sazba, která bývá nižší u spotřebitelského úvěru. Není limitována minimální doba splácení a často dosáhnete nulové akontace oproti leasingu. Také neplatíte žádné sankce za předčasné splacení.

Autor: Inzerce

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Standox
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.