AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
Siems & Klein


Povinné ručení opět podraží - ušetřete aspoň na havarijní pojistce

Podle údajů České asociace pojišťoven se přestává pojišťovnám povinné ručení vyplácet

Stává se to již téměř neblahou tradicí, že s blížícím se koncem roku dostáváme do svých schránek kusou informaci o zvýšení ceny povinného ručení. „Vzhledem k celkovému nárůstu nákladů jsme nuceni zvýšit Vám výměru za povinné ručení na z … na …“, stojí většinou v takovém neosobním dopise. Co se za tím skrývá ve skutečnosti?

Růst cen povinného ručení v roce 2012 a 2013

Podle údajů České asociace pojišťoven se přestává pojišťovnám povinné ručení vyplácet – jednoduše skrze něj vyplatí více peněz než od svých klientů vydělají. Konkrétně v roce 2011 převyšovalo vyplacené pojistné plnění výdělky pojišťoven o celé jedno procento.

• Nejvíce povinné ručení podražilo v létě letošního roku. V průměru za něj nyní zaplatíme více o 25 % než tomu bylo loni touto dobou. Nejhůře jsou na tom starší majitelé, ti si připlatí až o 34 %.

• Příkladem loni vyšlo povinné ručení u Škody Fabie v průměru na částku kolem 950 Kč, letos na podzim se pohybujeme kolem sumy 1250 Kč.

• Další zdražování lze očekávat ke konci roku a na začátku roku 2013 – už by ale nemělo být tak drastické.

• Povinné ručení u silných vozů je nyní dražší o cca 37 %, nejmarkantnější rozdíly jsou přitom ve městech.

• Naopak mladí řidiči z menších měst a obcí mohou povinné ručení dokonce pořídit levněji – asi o 3 % oproti loňskému roku.

Hlavní faktory určující cenu povinného ručení

• věk řidiče – cena pojistky na povinné rušení klesá přímo úměrně s přibývajícím věkem řidiče. Mladí řidiči si u mnohých pojišťoven zaplatí až dvojnásobně více než řidiči ve věku nad 35 let. U starších majitelů z měst ale došlo letos k největšímu zdražení povinného ručení.

• místo bydliště – ve velkých městech se tradičně zdražuje nejvíce. Nyní zaplatíte v průměru o 6 % více za povinné ručení ve městě oproti vesnici.

• výkon vozu – nárůst cen povinného ručení u slabších vozů je méně markantní než u silných.

Vyplatí se přidat i havarijní pojistku?

U nových vozů určitě – tam je cena za hodinu práce technika u vozu v záruce vyšší, stejně jako cena náhradních dílů. Havarijní pojištění se hodí také v zimních měsících ve městě, kde jsou menší „ťukačky“ na denním pořádku.

Neplaťte více než je nutné!

Myslete na pravidelné ponižování své pojistné částky u vozu. Ne všechny společnosti to dělají automaticky. Princip je jednoduchý – cena Vašeho vozu stále klesá a přibližně každé dva roky je vhodné snížit pojistnou částku za vůz. Nemá cenu mít auto pojištěné za cenu nového, když pojišťovna si vždy při škodné události dělá vlastní odhad a vyplatila by vám třeba polovinu.

Vybavte také svůj vůz bezpečnostními prvky – za vypískování skel, zámek na řadící páku a jakékoli další bezpečnostní prvky vám pojišťovna sníží pojistnou částku.

Autor: Inzerce

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.