AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.


Volkswagen slaví první vítězství ve WRC

Sébastien Ogier triumfoval ve Švédské rallye

Je to milník pro Volkswagen v motoristickém sportu: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F) zvítězili s vozem Polo R WRC ve Švédské rallye. Volkswagen tak již dalece překonal vlastní očekávání pro svou první sezónu v mistrovství světa v rallye FIA WRC (World Rally Championship) a při svém druhém ostrém soutěžním nasazení se wolfsburské Polo R WRC o výkonu 315 k prosadilo na ledu a sněhu proti silné konkurenci.

Posádka Ogier/Ingrassia se ujala od začátku vedení v celkovém hodnocení, které díky jedenácti z 22 možných nejlepších časů v rychlostních zkouškách nepustila až do cíle. Základní kámen pro úspěch byl položen již ve čtvrteční kvalifikaci, v níž se Ogier se svými spolujezdcem umístil na prvním místě. Vynikající týmový výsledek pro Volkswagen završila posádka Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), která dojela s druhým Polem R WRC na čtvrtém místě.

Mimořádné vítězství: osmý úspěch v mistrovství světa v soutěžích pro Sébastiena Ogiera Vítězství Sébastiena Ogiera a Volkswagenu ve Švédské rallye zaujímá zvláštní místo v historii mistrovství světa v rallye FIA WRC (World Rally Championship): Celkem osmý úspěch Ogiera je teprve druhým vítězstvím Středoevropana ve Švédské rallye od roku 1950. Předtím triumfovali téměř výhradně jezdci ze severských zemí – Sébastien Ogier je po vícenásobném mistru světa Sébastienu Loebovi druhým vítězem Švédské rallye, který nepochází ze Švédska, Norska nebo Finska.

Led, sníh a mráz – extrémní klima, jedinečné podmínky Švédská rallye je v kalendáři mistrovství světa v rallye FIA WRC (World Rally Championship) jedinečná. Je to jediná soutěž, která se jede výhradně na ledu a sněhu. Ve Švédské rallye se proto používají speciální „švédské pneumatiky s hroty“ od společnosti Michelin, soutěžní vozy WRC v zimní specifikaci a speciální oleje Castrol pro motor, převodovku a diferenciály. V jedinečných podmínkách Švédské rallye podalo Polo R WRC překvapivě silný výkon: celkově se ve 22 rychlostních zkouškách umístilo 28krát mezi třemi nejlepšími.

Jako vítěz speciální závěrečné rychlostní zkoušky PowerStage, která se v letošní sezóně konala poprvé, převzal Sébastien Ogier také vedení v průběžném pořadí mistrovství světa v rallye. V tzv. PowerStage jsou udělovány bonusové body za první, druhé a třetí místo. Ogier tak vede mistrovství světa v hodnocení jezdců s tříbodovým náskokem před Seabstienem Loebem.

Následující soutěž, která je součástí mistrovství světa, se koná od 7. do 10. března v Mexiku v okolí Leónu.

Ohlasy po 3. dni Švédské rallye

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #7 „Stejně jako celý tým Volkswagenu mám obrovskou radost. Slavit vítězství tak brzy po zahájení první sezóny, to je něco skutečně mimořádného. Sám jsem chtěl přispět umístěním na stupních vítězů a s Polem R WRC by to zde na Švédské rallye nebylo určitě nereálné, ale musím ještě přizpůsobit svůj styl řízení. Obrovská poklona mému týmovému kolegovi Sébastienu Ogierovi, který ukázal, co je možné. Po celý víkend podával vynikající výkony. Udělám všechno pro to, abych se mu v následujících soutěžích vyrovnal.“

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #8 „Je to nepopsatelný pocit! V autě jsme radostí křičeli. Je to prostě nepochopitelné, že jsme již ve druhé rallye vybojovali první vítězství pro Volkswagen a tým. Je to asi nejkrásnější okamžik mé kariéry. Polo R WRC pracovalo po celou dobu perfektně, mechanici auto skvěle připravili. Ve Švédsku se toho může tolik přihodit, podmínky na sněhu jsou obtížné – jsem ohromně hrdý, že jsem tady vyhrál jako druhý Středoevropan a před nejlepším soutěžním jezdcem všech dob. Až do posledního dne jsme museli jet na 100 procent, protože Sébastien Loeb zkoušel až do konce všechno možné. Zejména v první rychlostní zkoušce, ‚Mitandersfors‘, v neděli ráno, jsem se obával, že dožene více času. Ale nestalo se. Teď jsem zkrátka šťastný.“

Jost Capito, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport „Je to velký den pro značku Volkswagen v motoristickém sportu. Vlastními silami zvítězit již ve druhém podniku mistrovství světa, to je skutečný milník. Švédská rallye je v celém kalendáři jedinečná. Za těchto podmínek fungovalo Polo R WRC perfektně a Sébastien Ogier toho dokonale využil. Byl zde třídou sám pro sebe. Ale i Jari-Matti Latvala předvedl skvělý výkon. Kromě toho všechna kolečka do sebe perfektně zapadala také v týmu. Dnes jsem na všechny prostě hrdý.“

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
BMW Group Česká republika
BOSCH