AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein


Do celosvětové vodíkové koalice se zapojují další nadnárodní firmy

Vodíkové kolegium uvítalo 11 nových členů z Asie, Severní Ameriky a Evropy.

Do kolegia se zapojily přední mezinárodní společnosti působící v ropném a plynárenském průmyslu, energetice, vědeckém výzkumu, technologiích a automobilovém průmyslu. Tyto firmy podporují vodíkové inovace v rámci probíhajících energetických změn. Pouhý rok od založení kolegia se počet jeho členů bezmála zdvojnásobil.

Dalšími členy řídicího výboru se staly společnosti 3M, Bosch, China Energy, Great Wall Motor, JXTG Nippon Oil & Energy Corporation a Weichai, zatímco v roli podpůrných společností se zapojily firmy Hexagon Composites, Marubeni, McPhy, Nel Hydrogen a Royal Vopak. Vodíkové kolegium je první iniciativou svého druhu vedenou zástupci nejvyššího vedení firem. Od svého založení počátkem roku 2017 již zdvojnásobilo svoji velikost, a nyní tak pokrývá všechny klíčové trhy. Členové kolegia kromě stávajících individuálních projektů letos spojí síly na podporu změn a urychlení tempa v celosvětovém měřítku.

„Jde o firemní leadership v největším měřítku – nadnárodní firmy drží své slovo v hledání lepších řešení pro naplnění cílů Pařížské dohody o ochraně klimatu, a vodík se tak stává nedílnou součástí našich strategií,“ uvedl Dr. Woong-chul Yang, spolupředsedající Vodíkového kolegia a místopředseda představenstva Hyundai Motor Company.

Díky narůstajícímu zájmu politiků a investorů z celého světa bychom v příštích pěti až deseti letech mohli být svědky výrazného posunu v nasazování vodíkových technologií; scénáře ukazují, že vodíkové technologie by mohly uspokojit 18 % celosvětové poptávky po energiích, což znamená úsporu šesti gigatun emisí CO2, vytvoření trhu s ročními tržbami o objemu 2,5 bilionu dolarů a vznik 30 milionů pracovních míst do poloviny tohoto století.

Benoît Potier, spolupředsedající Vodíkového kolegia a předseda představenstva a CEO společnosti Air Liquide říká: „Těší mne, že se stále více předních světových společností zasazuje o vývoj vodíkových technologií, které vnímá jako klíčové řešení na poli energetických změn. Vodíkové kolegium od svého založení před rokem již zaznamenalo velký rozmach. Aktivní účast kolegia na mezinárodních akcích nejvyšší úrovně, jako je např. Světové ekonomické fórum, Klimatický týden v New Yorku, konference One Planet Summit nebo Cop23, vedla k zásadnímu posunu v zapojení politiků a zástupců vlád. Naší prioritou pro rok 2018 bude pokračovat v tomto rychlém tempu ve spolupráci s globálními partnery a mezinárodními organizacemi, aby se vodík stal každodenní realitou.“

Co je Vodíkové kolegium:

Vodíkové kolegium (Hydrogen Council), založené při příležitosti Světového ekonomického fóra v Davosu počátkem roku 2017, je svého druhu první celosvětovou iniciativou vedoucích představitelů firem, usilující o prosazování vodíkových technologií v rámci celosvětových energetických změn. V současnosti je členem kolegia 24 předních nadnárodních firem – 3M, Air Liquide, Alstom, Anglo American, Audi, BMW GROUP, China Energy, Daimler, ENGIE, General Motors, Great Wall Motor, Honda, Hyundai Motor, Iwatani, JXTG Nippon Oil & Energy Corporation, Kawasaki, Plastic Omnium, Royal Dutch Shell, Statoil, The Bosch Group, The Linde Group, Total, Toyota and Weichai – a dále 15 dynamických hráčů napříč celým hodnotovým řetězcem – Ballard, Faber Industries, Faurecia, First Element Fuel (True Zero), Gore, Hexagon Composites, Hydrogenics, Marubeni, McPhy, Mitsubishi Corporation, Mitsui & Co, Nel Hydrogen, Plug Power, Toyota Tsusho a Royal Vopak. Celá koalice vykazuje roční tržby přes 1,6 bilionu eur a celosvětově zaměstnává bezmála 2,5 milionu pracovníků.

Vodíkové kolegium doposud publikovalo dvě studie: How hydrogen empowers the energy transition (Role vodíku v podpoře energetických změn, leden 2017), zkoumající roli vodíku v procesu energetických změn, včetně informací o potenciálu, výsledků dosažených v poslední době a otázek spojených se zaváděním; a dále Hydrogen, scaling up (Vodík v novém měřítku, listopad 2017), představující první ucelenou vizi dlouhodobého potenciálu vodíku a strategický plán nasazení.

O nových členech:

3M je globální výzkumná společnost, proslulá svojí nepolevující touhou po vynalézání. Její integrovaný tým vědců a výzkumníků prostřednictvím 46 technologických platforem ve spolupráci se zákazníky usiluje o vytváření nových průlomových řešení. Vynálezy společnosti již zlepšily každodenní život stovkám milionů lidí po celém světě.

The Bosch Group je předním celosvětovým poskytovatelem technologií a služeb. Divize Mobility Solutions (Řešení mobility) této skupiny pracuje s vizí mobility zcela bez nehod, emisí a stresu, kdy spojuje odborné zkušenosti uskupení firem v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Palivové články jsou technologií umožňující další snižování emisí CO2, zejména u těžkých užitkových vozidel.

China Energy aktivně zkoumá kompletní hodnotový řetězec výroby, distribuce a využití vodíku, investuje do infrastruktury a klíčových programů výzkumu a vývoje zaměřených např. na výrobu, ukládání a přepravu vodíku, vodíkové čerpací stanice, palivové články atd. Společnost se také zapojuje do návrhu strategických plánů rozvoje vodíkové energetiky v Číně.

Great Wall Motor Company Limited je největším čínským výrobcem vozů SUV a pick-upů s více než milionem prodaných vozů za rok 2017 (prodávaných pod značkami Great Wall, Haval a Wey). Výzkum a vývoj společnosti Great Wall Motor se zaměřuje na elektrický pohon, včetně vodíkových palivových článků. Great Wall Motor vyvíjí budoucí vysoce výkonné elektromobily a vozy SUV poháněné palivovými články, schopné nabídnout cenově konkurenceschopné provedení, velmi nízkou hmotnost, vysokou energetickou účinnost a nízké uhlíkové emise. Společnost Great Wall Motor disponuje týmem vysoce kvalifikovaných pracovníků výzkumu a vývoje a moderními centry pro výzkum a vývoj vodíkových technologií v čínském městě Baoding (provincie Hebei); zasazuje se o posun cenově konkurenceschopných technologií v oblasti výroby vodíku, tankování vodíkového paliva a elektrického pohonu na bázi palivových článků v Číně i zbytku světa.

Společnost Weichai, založená roku 1946, je dnes jednou z nejsilnějších čínských výrobních skupin s nejkomplexnějším programem výroby automobilů a vybavení. Spadá pod ni šest celosvětových obchodních divizí v oblasti automobilového průmyslu, stavebnictví, strojírenství, pohonů, inteligentní logistiky, luxusních jachet, finančnictví a poprodejních služeb. Weichai se zabývá vývojem nových energetických odvětví a k těmto účelům založila novou společnost pro energetický výzkum a technologie.

JXTG Nippon Oil & Energy Corporation jako společnost zaměřená na technologie přeměny energie; zavádí iniciativy k přeměně primárních zdrojů energie (jako jsou surová ropa, zemní plyn, sluneční a větrná energie) na optimální energie pro dodávky spotřebitelům, ať již ve formě ropných produktů, LPG, svítiplynu, elektřiny nebo vodíku. JXTG v roli dodavatele energií uvádí do provozu vodíkové čerpací stanice pro vozidla poháněná palivovými články a aktivně usiluje o využití známých technologií a zkušeností k širšímu prosazování těchto vozidel. První vodíkovou čerpací stanici pro veřejnost firma otevřela v prosinci 2014 a koncem února 2018 počet těchto stanic dosáhl čtyřicítky.

Společnosti v roli podpůrných členů

Hexagon Composites nabízí bezpečná a pokroková řešení pro čistší energetickou budoucnost. Technologii tlakových nádob z kompozitních materiálů upravuje pro širokou škálu aplikací v oblasti mobility a ukládání paliva. Energetické změny na cestě ke společnosti s nižší uhlíkovou stopou otevírají stále nové a zajímavé příležitosti k růstu.

Marubeni je významné integrované konsorcium obchodních a investičních firem, zabývající se mnoha různými produkty a službami pro světové trhy, zejména v oblasti energetiky.

McPhy jako přední dodavatel vybavení pro výrobu, ukládání a distribuci vodíku přispívá k implementaci čistého vodíku po celém světě. McPhy v roli návrháře, výrobce a integrátora vybavení pro vodíkové palivo již od roku 2008 poskytuje řešení na klíč, upravená podle požadavků svých zákazníků: ukládání a zhodnocování přebytků obnovitelných energií, tankování vozidel na palivové články, dodávky surovin pro průmyslová pracoviště.

Nel Hydrogen je globální společností se specializací na vodíkové palivo, poskytující optimální řešení pro výrobu, ukládání a distribuci vodíku z obnovitelných zdrojů energie. Poskytuje špičkové vodíkové technologie průmyslovým odvětvím, energetickým i plynárenským společnostem. Společnost Nel se od svého založení v roce 1927 chlubí úspěchy v oblasti vývoje a neustálého zdokonalování zařízení na vodík. Její vodíková řešení zahrnují celý hodnotový řetězec, od technologií výroby vodíku přes budování vodíkových čerpacích stanic až po poskytování elektromobilů poháněných palivovými články se stejně rychlým tankováním a dlouhým dojezdem jako automobily s tradičními typy pohonu.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
Standox
Siems & Klein
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.