AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Subaru Outback 2.5 LPG: Ne každý plyn podražil

Více než 120litrů paliva dělá z tohoto modelu japonské automobilky ten nejpraktičtější. A nemusíte ani sklápět zadní sedadla kvůli kufru schopnému pojmout i malé Justy.

Příchod Nového roku v České republice se nesl především ve znamení největšího zdražování za posledních sedm let, přičemž ušetřena nebyla ani elektrická energie, ani plyn. Rozpočet průměrné rodiny je tak již druhým měsícem vyšší než kdy předtím, šetřit se tak musí začít všude, kde to jen jde. Pokud přitom patříte mezi fanoušky Subaru, může být pro vás tato situace ještě bolestivější, modely této automobilky totiž patří mezi žíznivější.

Samozřejmě, odměnou za to nabízejí takřka bezkonkurenční jízdní vlastnosti, které jsou spojené zejména s pohonem všech kol. Ostatně, žádná jiná automobilka světa se nemohla až donedávna chlubit tím, že všechny její vozy zabírají všemi svými koly. Výjimku v současnosti tvoří nové Justy, ovšem nejmenší model v nabídce ponechme tentokráte trochu stranou a zaměřme se na zcela opačný konec nabídky. Stojí tam obrovské kombi Outback, jinak také Legacy se zvýšenou světlou výškou a několika doplňky karoserie, které ho kupodivu poměrně výrazně odlišují od klasického kombíku Legacy. Přesto však nedošlo k výraznějším změnám, co se týče chování na silnici. Zvýšena ale byla průchodnost terénem, což z Outbacku činí velmi zajímavou alternativu pro moderní crossovery. Ostatně, nikdo jiný nekrade zákazníky Audi Allroadu a Volvu XC70 tak spolehlivě jako japonské kombi.

Novinky, kam se podíváš

To prošlo v polovině loňského roku jemným faceliftem, který ale poznají jen zasvěcení. Navíc se týká především světlometů, i když úpravám se nevyhnula ani čelní maska. Několik věcí se změnilo rovněž v interiéru, revoluci či evoluci v tom ale nehledejte. Revoluce v pravém slova smyslu se totiž objeví až v první polovině tohoto roku, kdy se objeví první dieselové modely Subaru. Evoluce se pak kupodivu týkala také motorového prostoru, i když jen vzdáleně.

Ve snaze o uspokojení prakticky smýšlejících zákazníků totiž Subaru v Evropě sáhlo po alternativním pohonu na plyn, kter7 snižuje náklady na jeden kilometr na hodnotu, jíž by se fanoušci značky ještě před několika lety s plna hrdla vysmáli. Výkony 2,5litrového čtyřválce přitom takřka vůbec neutrpěli, změny si povšimnete prakticky jen při sešlápnutí plynového pedálu až pod kobereček. Okamžitá odezva je nyní o několik milisekund pomalejší, na stovku se tak z klidu dostanete nikoliv za 9,8 s, ale za 9,81 s.

Spotřeba je však tím ukazatelem, který je v této chvíli o poznání důležitější. Outback s 2,5litrovým boxerem dosahoval udávané průměrné hodnoty 8,9 l/100 km, praxe ale vždy přidávala ještě nějaký ten litr navíc. Jízda po městě pak vykazovala prakticky neustálý 15litrový režim, ať jste se snažili odlehčovat pedál plynu kdykoliv to bylo možné. Nyní si ovšem k tomu všemu můžete přidat 61litrovou nádobou na plyn, která se sice vyjede o 20 procent rychleji než standardní 64litrová nádrž na benzin, ovšem jejich kombinací vzniká dojezd pro Subaru dříve nemyslitelný.

Pravda, plyn vám sice ubere něco ze zavazadlového prostoru, ale ten má dostatečných 459 litrů při používaných zadních sedadlech, jejich sklopení ovšem rozšíří praktické možnosti až na 1.649 l. Tedy, před odečtem plynu. Ovšem tento odečet je o poznání příjemnější, než tomu bude u vaší domácnosti. Zatímco tak veškeré společnosti snažící se o likvidaci vašeho bankovního konta budete v průběhu letošního roku začínat nenávidět, Subaru můžete díky jeho přístupu začít opravdu milovat.

Subaru Outback 2.5 LPG
Cena: od 899.800 korun (plus 23.800 Kč přestavba na LPG)
Motor: řadový čtyřválec, 2.457 cm3
Koncepce: motor vpředu, pohon všech kol
Výkon: 165 koní v 5.600 ot./min.
Točivý moment: 226 Nm při 4.400 ot./min.
Hmotnost: 1.430 kg
Objem kufru: 459 l
Objem nádrže: 64 l
Zrychlení 0–100 km/h: 9,8 s
Nejvyšší rychlost: 198 km/h
Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 12,2/7,0/8,9 l/100 km

Autor: Petr Prokopec

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika
Siems & Klein
Mercedes-Benz