AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.
BusPoint


Toyota připravuje létající automobil

Toyota si nechala patentovat nový návrh létajícího automobilu – dronu, jehož kola mohou plnit funkci vrtulí. Automobil má mít elektrickým pohon napájený akumulátory nebo palivovými články. Návrh vytvořila Toyota Engineering and Manufacturing North America

Patentovaný vynález nese označení „vůz s dvojím režimem provozu, kola pro vozidla a metoda přechodu z pozemního do vzdušného režimu“. Návrh popisuje vozidlo na kolech, které je vybaveno unikátním zavěšením. Kola upevněná na dlouhých vahadlech mohou ve vertikální pozici fungovat klasicky – jako u obyčejného automobilu, anebo v pozici horizontální vystupovat mimo obrys karoserie. V tom případě se z kol vysunou vrtule, jež se otáčejí dostatečně rychle na to, aby vynesly vůz do vzduchu.

Toyota vymyslela kolo a vrtule v jednom, poháněné samostatným elektromotorem napájeným akumulátory, generátorem s plynovou turbínou nebo vodíkovým palivovým článkem. V návrhu se dočteme, že funkci zdroje napájení může vykonávat v podstatě jakékoli zařízení dodávající energii, jež je dostatečně výkonné pro daný účel. Toyota bere v úvahu možnost, že se v pozemním režimu bude automobil ovládat změnou otáčkové rychlosti levých nebo pravých kol. Tento systém řízení v současné době využívají stavební stroje nebo tanky.

Spatří někdy létající Toyota světlo světa? Těžko říci. Jedná se o dokonalý nápad na prototyp, který by nadchl veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Na druhé straně, od patentu ke konceptu povede ještě velmi dlouhá cesta.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein
Standox