AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.


ŠKODA SCALA: Česká automobilka nově definuje kompaktní třídu

První model značky ŠKODA postavený na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen.

Vůz ŠKODA SCALA definuje novým charakterem, novou technikou a novým označením zcela nově kompaktní třídu vozů značky ŠKODA. Proto se název SCALA, který pochází z latiny a v překladu znamená schody nebo žebřík, k novince skvěle hodí. Vůz s karoserií hatchback kombinuje emocionální design, vysokou funkčnost a nejmodernější možnosti konektivity a přenáší do sériově vyráběného vozu poprvé emocionální designérský styl studie VISION RS. V nabídce je pět motorů s výkony od 66 kW (90 k) do 110 kW (150 k). ŠKODA SCALA nabízí také vysokou úroveň aktivní a pasivní bezpečnosti, přední světlomety LED a zadní svítilny LED, dostatek místa pro zavazadla i cestující a mnoho prvků Simply Clever. Model vstoupí na trh v první polovině roku 2019.

Předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier řekl: „Novým modelem ŠKODA SCALA otevíráme novou kapitolu vozů kompaktní třídy. Jedná se o zcela nový vůz, který ve třídě výrazně posouvá měřítka v oblasti techniky, bezpečnosti a designu. Dokládá to i svým novým názvem. Současně ŠKODA SCALA skvěle prezentuje atraktivnost v duchu ‚smart understatement‘, typickou pro značku ŠKODA. Jsme přesvědčeni, že se vozu ŠKODA SCALA podaří nově nastavit měřítka kompaktních vozů značky ŠKODA.“

Vozem SCALA postoupila značka ŠKODA v oblasti vývoje vozů hned o několik příček a určila si zcela novou pozici ve třídě kompaktních vozů. Díky nejmodernějším možnostem konektivity, hodnotné výbavě a kvalitním materiálům vůz skvěle vystihuje soubor hodnot značky ŠKODA, který lze výstižně shrnout jako „smart understatement“. ŠKODA SCALA tak chce oslovit i mladší zákazníky, kteří jsou stále online, je pro ně důležitý design a kladou důraz na velkorysý prostor, typický pro značku ŠKODA, největší zavazadlový prostor ve své třídě a přesvědčivý poměr ceny a užitné hodnoty.

Nový vůz ŠKODA SCALA – přehled novinek:

Design: Jako první vůz značky ŠKODA charakterizuje ŠKODA SCALA svým emotivním a autentickým vzhledem další vývojový stupeň designérského stylu značky ŠKODA. Jako první sériově vyráběný vůz ŠKODA v Evropě má na zadním výklopném víku namísto loga sebevědomý nápis ŠKODA. Až osmnáctipalcová kola z lehké slitiny dodávají vozu dynamický vzhled, jedinečné, prodloužené sklo zadního výklopného víka, které je součástí výbavového stupně Style, dodává vozu ŠKODA SCALA vlastní styl.

Interiér: Nový koncept interiéru, který vychází ze studie VISION RS, kombinuje ergonomii a emotivní vzhled s velkorysým prostorem, typickým pro značku ŠKODA, a největším zavazadlovým prostorem ve své třídě. Přístrojová deska s centrálním, vysoko umístěným displejem, a výplně předních dveří mají kvalitní, měkčený povrch se specifickou úpravou, která napodobuje krystalickou strukturu. Příjemnou atmosféru interiéru dodává dekorační osvětlení, teplé odstíny barev a barevné kontrastní obšití potahů sedadel. Čalounění sedadel je na přání z kvalitního mikrovlákna Suedia. O dodatečný komfort se starají na přání dodávané funkce vyhřívání čelního skla a volantu.

Poháněcí jednotky a podvozek: Tři zážehové motory TSI o objemu 1,0 nebo 1,5 l a jeden vznětový motor 1.6 TDI pokrývají výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V průběhu roku 2019 bude následovat motor 1.0 G-TEC o výkonu 66 kW (90 k) s pohonem na ekologický zemní plyn (CNG). Pět hospodárných motorů vybavených turbodmychadlem samozřejmě splňuje emisní normu Euro 6d TEMP. Na přání je nabízen systém Sport Chassis Control, který nabízí různá nastavení podvozku s režimy Normal a Sport, jež lze přepínat voličem jízdních režimů Driving Mode Select.

Asistenční systémy: Mnoho asistenčních systémů vozu ŠKODA SCALA bylo dosud známých pouze z vozů vyšších tříd. Asistent pro změnu jízdního pruhu (Side Assist), který je dostupný na přání, upozorňuje až do vzdálenosti 70 m, tedy o 50 m dále než asistent pro sledování slepého úhlu (Blind Spot Detect), na vozidla, která se přibližují zezadu a mají v úmyslu předjíždět nebo se již nacházejí v oblasti slepého úhlu. Na přání je nabízen také adaptivní tempomat (ACC), který je aktivní do rychlosti 210 km/h, a parkovací asistent (Park Assist). Asistent pro jízdu v jízdním pruhu (Lane Assist) a Front Assist včetně funkce nouzového brzdění jsou součástí standardní výbavy.

Vyspělá technika a bezpečnost: Vůz ŠKODA SCALA má ve standardní výbavě světlomety LED a zadní skupinové svítilny LED. Přední světlomety s diodami LED i pro dálková světla a zadní svítilny, vybavené kompletně diodami LED včetně funkce dynamických zadních ukazatelů směru, kterou SCALA nabízí jako první model značky ŠKODA, jsou součástí výbavového stupně Style. Mezi devět nabízených airbagů patří kolenní airbag řidiče a poprvé ve třídě kompaktních vozů na přání dodávané zadní boční airbagy. V případě hrozící nehody uzavře systém preventivní ochrany cestujících (Crew Protect Assist), který je dostupný na přání, automaticky v předstihu okna a přitáhne bezpečnostní pásy na předních sedadlech.

Informační a zábavní systémy: Digitální panel přístrojů, který je dostupný na přání, má displej s úhlopříčkou 10,25“. Jedná se o největší displej v rámci třídy kompaktních vozů. Displeje informačních a zábavních systémů třetí generace na základě platformy MIB mají úhlopříčku od 6,5“ do 9,2“. Dotykový displej je komfortně umístěn vysoko tak, aby byl dobře čitelný pro řidiče i spolujezdce. Sound System ŠKODA, který je dostupný na přání, nabízí subwoofer a deset reproduktorů. Díky mnoha novým mobilním online službám ŠKODA Connect mohou cestující pomocí mobilního telefonu zamknout a odemknout vůz nebo aktualizovat software informačního a zábavního systému nebo mapy navigačního systému „vzduchem“. Díky zabudované kartě eSIM s připojením LTE je vůz ŠKODA SCALA vždy online.

Simply Clever: ŠKODA SCALA nabízí mnoho prvků Simply Clever, například elektricky ovládané zadní výklopné víko s funkcí Tip-To-Close, které je nabízeno v této třídě poprvé, nebo mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení, které se vyklopí po stisknutí tlačítka v zavazadlovém prostoru.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
BOSCH
Iveco Czech Republic, a.s.
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.