AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein


Continental je průkopníkem testů pneumatik na autonomních testovacích vozidlech

Vozidla bez řidičů už mohou jezdit na každé testovací dráze. Automatizace umožňuje zkvalitnění procesů a objektivnější výsledky.

Continental na svojí testovací trati ve městě Uvalda v americkém státě Texas poprvé použil vozidlo bez řidiče na testování pneumatik. Cílem je objektivněji otestovat pneumatiky Continental pro osobní a lehká užitková vozidla na rozličné škále povrchů. Základ nového testovacího vozidla představuje systém automatizovaného řidiče Cruising Chauffeur, jenž byl vyvinutý pro dálnice.

Testovací vozidlo se ovládá satelitním navigačním systémem. Automobil je vybaven kamerou a radarovými senzory a dokáže i bez řidiče bezprostředně reagovat na chodce, zvířata nebo jiné nečekané překážky na trati. Vývojový tým z města Uvalda tak přispívá k tomu, aby se strategie „Vision Zero“, zaměřená na jízdu bez nehod, stala realitou.

„V kritických situacích je míra technologií v pneumatikách rozhodujícím faktorem, zda vozidlo zabrzdí včas,“ vysvětluje Nikolai Setzer, člen výkonné rady společnosti Continental a ředitel divize pneumatik. „S testováním pneumatik, které využívá automatizované vozidlo, dosahujeme vysoce objektivních výsledků testů, a tím zabezpečujeme prémiovou kvalitu našich pneumatik.“

Nově vyvinuté pneumatiky se musí testovat v reálných podmínkách

Jednou z nejtěžších úloh při výrobě pneumatik je testování kvality během jejich používání. Nově vyvinuté pryžové směsi a typy pneumatik se musí testovat v reálných podmínkách a je nutné dokázat, jak například obstojí na štěrkové cestě.

Jízda testovacím vozidlem znamená obrovské požadavky na řidiče, protože i nejmenší odchylky na testovací dráze mají zásadní vliv na kvalitu a porovnatelnost výsledků testování.

Od roku 2016 tým pod vedením Thomase Sycha, ředitele testování pneumatik ve společnosti Continental, pracoval ve městě Uvalda na testování pneumatik budoucnosti. „Chceme automatizovat, a tím pádem standardizovat testování pneumatik do takové míry, že dokážeme zachytit i ty nejmenší rozdíly mezi nimi,“ vysvětluje Sych. „Automatizované vozidlo nám umožňuje přesně reprodukovat postupy, takže každá pneumatika je při všech testech vystavena úplně stejným podmínkám. Takto můžeme získat jistotu, že rozdíly při testování jsou skutečně způsobené pneumatikami, nikoli testovacím postupem.“

Automatizované vozidlo snižuje náklady na testování

Z totožných důvodů vyvinuli inženýři ze společnosti Continental elektronicky ovládané vozidlo na automatizované testy pneumatik už před padesáti lety. Tehdy jezdilo podél drátu, který byl přilepený na dráze, což ale omezovalo jeho použití pouze na testovací dráhu. Současný prototyp dokáže bezpečně řídit auto bez řidiče i na štěrkové cestě.

Kromě výrazně kvalitnější porovnatelnosti výsledků sníží testování pomocí automatizovaných vozidel i údržbové práce na testovacích dráhách. Jelikož vozidlo jezdí po dráze, která se mezi jízdami liší jen o několik málo centimetrů, testovací trať je vystavena menšímu opotřebení, a vyžaduje tedy i výrazně méně údržby.

„Díky úzké spolupráci s kolegy z mnohých oblastí jsme udělali velký pokrok s naším prototypem na testování pneumatik. Nyní se soustředíme na další vývoj potřebných kamerových a radarových systémů pro tento speciální případ jízdy po terénním povrchu, aby vozidlo dokázalo přiměřeně reagovat, když se mu v cestě nečekaně objeví chodci, zvířata nebo jiná vozidla. Z vlastního výzkumu, například ze studií mobility společnosti Continental, víme, že důvěra je extrémně důležitá pro mobilitu budoucnosti. Při vývoji těchto nových technologií jsme si plně vědomi této zodpovědnosti,“ uzavírá Thomas Sych.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.