AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
ContiTrade Services s.r.o.
Interaction s.r.o.


Nový Mercedes-AMG GT a AMG GT R PRO

Ještě ostřejší a agilnější.

AMG GT (kombinovaná spotřeba paliva 12,5–11,4 l/100 km, kombinované emise CO2 284–261 g/km) při svém debutu před čtyřmi roky sebevědomě vyzval konkurenci v globálním segmentu sportovních vozů – a získal velký podíl na tomto trhu. Vysokovýkonné sportovní vozy z Affalterbachu vjíždějí nyní do dalšího kola v ještě ostřejší podobě, a navíc i v nové, limitované edici AMG GT R PRO. Dvoudveřový model AMG GT v karosářských verzích kupé a roadster obdržel kromě modernizovaného vnějšího designu také integrovaný systém řízení jízdní dynamiky AMG DYNAMICS, umožňující ještě agilnější jízdní vlastnosti, nový volant AMG Performance, středovou konzolu s inovativními displejovými tlačítky z čtyřdveřového kupé AMG GT (kombinovaná spotřeba paliva 11,3–9,4 l/100 km, kombinované emise CO2 257–215 g/km) a zcela digitální panel přístrojů s exkluzivním režimem zobrazování sdružených přístrojů AMG „Supersport“.

AMG GT R PRO byl v mnoha detailech modifikován pro ještě vyšší výkony na závodních okruzích. Optimalizovaná výkonová hmotnost, nový podvozek, detailní cizelace aerodynamiky s ještě vyšším celkovým přítlakem, skořepinová sedadla s lehkou konstrukcí a lehká kola přispívají k vyšší úrovni jízdní dynamiky a rychlejším časům na závodním okruhu.

„AMG GT jedinečným způsobem ztělesňuje krédo naší značky, ‚Driving Performance‘. Při svém debutu před čtyřmi roky způsobil značné pozdvižení nejen mezi zákazníky a fanoušky sportovních vozů, ale vytvořil nové dimenze také v rámci konkurenčního prostředí. Na tyto úspěchy nyní navazuje modernizovaná verze, která převzala četné inovace z modelu AMG GT 4dveřové kupé a kterou završuje nová, limitovaná vrcholná verze. Žádný jiný sériově vyráběný model Mercedes-AMG nemá v současnosti blíž k motoristickému sportu než nový AMG GT R PRO. V jeho konstrukci jsme využili mnoho zkušeností z naší aktuální účasti v závodech kategorií GT3 a GT4. Agilní reakce na všechny povely řidiče a celkové výkony odpovídají nyní ještě věrněji neporovnatelnému pocitu, který prožívají naši závodní jezdci na závodních okruzích,“ říká Tobias Moers, předseda představenstva společnosti Mercedes-AMG GmbH.

Zcela digitální panel přístrojů ve standardní výbavě

Stejně jako AMG GT 4dveřové kupé jsou nyní i dvoudveřové modely AMG GT vybaveny novou elektronickou platformou. Její standardně dodávanou součástí je inovativní, zcela digitální zobrazování na 12,3“ displeji panelu sdružených přístrojů a 10,25“ displeji multimediálního systému na středové konzole. Sdružené přístroje nabízejí zcela nový design se třemi specifickými režimy zobrazování AMG, „klasickým“, „sportovním“ nebo „supersportovním“. V „supersportovním“ režimu má řidič k dispozici rozsáhlé specifické doplňkové informace AMG, jako je například motoristickým sportem inspirovaná signalizace okamžiku pro zařazení vyššího převodového stupně v režimu manuálního řazení, tzv. „Shiftlight“. Nově navržené vizualizace na multimediálním displeji umožňují ještě lépe prožívat další funkce vozidla, mimo jiné díky animovaným zobrazením asistenčních, komunikačních a dalších systémů vozidla.

Prostřednictvím levého dotykového ovládacího tlačítka (Touch Control Button) na volantu lze kromě toho aktivovat zobrazování požadovaných informací na levé nebo pravé straně panelu sdružených přístrojů – například klasický rychloměr a otáčkoměr, informace navigačního systému nebo asistenčních funkcí či podrobné provozní údaje motoru. Pro mimořádně sportovní řidiče jsou připraveny ukazatele zrychlení nebo aktuální hodnoty výkonu a točivého momentu.

Inovativní displejová tlačítka na středové konzole

Nápadným znakem interiéru je středová konzola ve stylizovaném designu V8, která vyjadřuje sportovní ambice a zároveň také ideálně splňuje požadavky na funkčnost. Dvoudveřové modely AMG GT nyní disponují také inovativními, barevnými displejovými tlačítky, která kombinují zobrazování a ovládání charakteristiky řazení převodovky, podvozku, ESP®, výfukové soustavy, zadního spoileru a funkce start-stop. Displejová tlačítka s technologií TFT ukazují intuitivně srozumitelnými symboly jejich funkci a lze je snadno ovládat lehkým dotekem prstu. Displejová tlačítka doplňují dva kolébkové ovládací prvky pro nastavení jízdního režimu a hlasitosti.

Vše po ruce: nová generace volantu AMG

Modernizované dvoudveřové modely AMG GT obdržely nový volant AMG Performance, který debutoval v modelu AMG GT 4dveřové kupé a je nabízen také pro model C 63. Volant se vyznačuje sportovním designem, výrazně konturovaným, dole zploštělým věncem a intuitivním ovládáním. Černá kůže Nappa, jíž je věnec obšitý, je pro optimální držení v místech pro uchopení na stranách perforovaná.

V modelech AMG GT S a AMG GT C je volant standardně vybaven věncem, obšitým kombinací černá kůže Nappa/mikrovlákno DINAMICA. Ve verzi AMG GT R je věnec kompletně obšitý mikrovláknem DINAMICA. Na přání se nový volant AMG dodává ve verzích černá kůže Nappa/prvky s černým klavírním lakem nebo mikrovlákno DINAMICA s prvky z lesklého uhlíkového kompozitu.

S integrovanými dotykovými ovládacími tlačítky (Touch Control Buttons) lze intuitivně ovládat zobrazování na panelu sdružených přístrojů a multimediálním displeji prostřednictvím horizontálních a vertikálních stíracích pohybů prstem. Aktivní asistent pro udržování bezpečné vzdálenosti DISTRONIC a TEMPOMAT se nastavují ovládacími plochami vlevo. Na ovládacích plochách vpravo se nacházejí aktivace hlasového ovládání a telefonu, regulace hlasitosti a ovládání dalších funkcí multimediálního systému.

Všechny dvoudveřové modely AMG GT standardně disponují novými tlačítky AMG na volantu. Tlačítka jsou tvořena kruhovým otočným ovládacím prvkem s integrovaným displejem pod pravým ramenem volantu a dvěma vertikálně umístěnými, barevnými displejovými tlačítky s ovládacími prvky pod levým ramenem volantu.

Pravým otočným ovládacím prvkem lze měnit jízdní režimy AMG. Vybrané nastavení se zobrazí na barevném displeji LCD, který je integrován přímo do otočného ovládacího prvku.

Oběma libovolně definovatelnými displejovými tlačítky a doplňkovými ovládacími prvky na levé straně lze přímo na volantu ovládat další funkce AMG. Řidič se tak může bez omezení věnovat dynamické jízdě, aniž by musel pouštět volant.

Příslušná požadovaná funkce je zobrazena prostřednictvím ikony na displeji a řidič ji nastaví přiřazeným poklepovým tlačítkem. Tímto způsobem lze precizně definovat obě individuálně upřednostňované funkce AMG a měnit nastavení jedním dotekem prstu.

Zapisovač dat pro jízdu na závodním okruhu: AMG TRACK PACE

Výrazně rozšířený rozsah funkcí a ještě větší preciznost nabízí AMG TRACK PACE, virtuální závodní inženýr pro zaznamenávání dat při jízdě na uzavřeném závodním okruhu. AMG TRACK PACE je standardní součástí informačního a zábavního systému COMAND Online.

Při aktivované funkci se během jízdy na závodním okruhu desetkrát za sekundu ukládá více než 80 specifických provozních údajů vozidla (např. rychlost jízdy, zrychlení). Navíc se zobrazují časy na kolo i průjezdu jednotlivými sektory, a to včetně odchylky od příslušného referenčního času. Určité prvky zobrazení se rozsvěcují zeleně nebo červeně, takže řidič může periferním viděním, aniž by četl číselné údaje, rozpoznat, zda je aktuálně rychlejší nebo pomalejší než nejlepší čas.

Po rychlých kolech může řidič na základě dat analyzovat svůj styl řízení pro případné zlepšování. Kromě toho lze měřit a ukládat hodnoty zrychlení a zpomalení (např. 0–100 km/h, ¼ míle, 100–0 km/h). Díky nově vyvinutému algoritmu, který s maximální možnou přesností určuje polohu vozidla, rozpozná AMG TRACK PACE dokonce opuštění nebo zkrácení tratě. Kromě dat GPS jsou za tím účelem využívány senzory vozidla (zrychlení, gyroskop, úhel otočení volantu, otáčky kol).

Data jsou zobrazována na multimediálním displeji a panelu sdružených přístrojů. V paměti systému jsou již uloženy známé závodní okruhy, jako je například Nürburgring nebo Spa-Francorchamps. Kromě toho je možné také vytvořit záznamy nových závodních okruhů.

Exteriér: AMG GT s ještě silnějšími rodinnými vazbami

Nový světelný design světlometů LED High Performance vykazuje nyní paralely s modelem AMG GT 4dveřové kupé, a posiluje tak rodinné vazby v rámci modelové řady AMG GT. Obloukovitý světlovod plní tři funkce, a to světel pro denní svícení, obrysových světel a ukazatelů směru jízdy.

Systém vícekomorových optických vložek se třemi samostatnými světlomety pro tlumená světla a dálková světla zajišťuje nejen optimální osvětlení vozovky, ale propůjčuje modelu AMG GT také sportovně dynamický vzhled, jemuž dodává ještě větší vizuální hloubku černé pozadí. Světlo zadních svítilen LED působí nyní díky tmavému pozadí rovněž ještě hlubším a sportovnějším dojmem.

Při pohledu zezadu zaujme mimo jiné také pro modely AMG GT, AMG GT S a AMG GT C nově navržený tvar zadního nárazníku se sportovně černým difuzorem. Změny se dočkaly také koncovky výfukové soustavy, jejichž tvarové řešení nyní odpovídá stylu čtyřdveřového kupé AMG GT. AMG GT disponuje nyní dvěma kruhovými dvojitými koncovkami, AMG GT S a AMG GT C mají lichoběžníkové dvojité koncovky.

Design zádě modelu AMG GT R si zachovává markantní styl velké koncovky s příčkou, umístěnou uprostřed nárazníku. Vlevo a vpravo v difuzoru ji doplňují další dvě černé koncovky výfukové soustavy.

Modely AMG GT a AMG GT S obdržely nové obložení bočních prahů s černou, zrnitou povrchovou úpravou ve spodní části, které umocňuje dynamický vzhled. Ve spojení s exteriérovými pakety, dodávanými na přání, je design vozu individualizován doplňkovými ozdobnými prvky.

Pro AMG GT a AMG GT S jsou kromě toho na přání k dispozici také nová kola z lehké slitiny v designu s paprsky ve tvaru písmene Y, matným lakem a leštěným povrchem. Pro modely AMG GT, AMG GT S a AMG GT C jsou navíc jako výbava na přání nabízena nová kovaná kola s 10 dvojitými paprsky, titanově šedá s leštěnými povrchy nebo matně černá s leštěnými okraji ráfku.

Jako nový prvek výbavy na přání byl do nabídky zařazen „parkovací paket“ s parkovacím asistentem PARKTRONIC a zadní i přední kamerou, který usnadňuje manévrování.

Dalším znakem rodinné příslušnosti je nová barva karoserie briliantově modrá magno, která byla zařazena do nabídky s modelem AMG GT 4dveřové kupé a nyní je k dispozici i pro dvoudveřové modely AMG GT. Mezi nové prvky výbavy na přání patří také dvoubarevné čalounění kůží Exklusiv Nappa STYLE v barevné kombinaci perleťově stříbrná/černá.

Ještě agilnější díky AMG DYNAMICS

V rámci jízdních režimů AMG DYNAMIC SELECT „kluzký povrch“, „Comfort“, „Sport“, Sport plus“, „RACE“ a „Individual“ disponuje nyní i dvoudveřové AMG GT funkcí AMG DYNAMICS. Integrované řízení jízdní dynamiky rozšiřuje funkce elektronicky řízeného stabilizačního systému ESP® (Elektronisches Stabilitäts-Programm) o precizní rozdělování hnací síly na zadní nápravě a nově definovanou charakteristiku řízení. Tím je umožněno další zvýšení agility modelu AMG GT při zachování nejvyšší úrovně stability. AMG DYNAMICS optimalizuje v první řadě příčnou dynamiku díky vyššímu příčnému zrychlení, lepší trakci a menším reakcím na dynamické změny.

AMG DYNAMICS je mimořádně pozoruhodný rovněž tím, že vypočítá, jak bude vozidlo reagovat. Systém k tomu používá senzory vozidla, které zaznamenávají například rychlost jízdy, úhel otočení volantu nebo otáčení vozidla kolem svislé osy. Z povelů řidiče a dat senzorů lze předvídat chování vozidla. Elektronické řízení tímto způsobem reaguje dřív než řidič – a to bez citelných zásahů systému. Řidič prožívá velmi autentický pocit z jízdy s vysokou jízdní dynamikou v zatáčkách a optimální trakcí při vysoké stabilitě a předvídatelných jízdních vlastnostech. I zkušení jezdci jsou tak optimálně podporováni, aniž by byli v područí systému.

Různé charakteristiky funkce AMG DYNAMICS nesou označení „Basic“, „Advanced“, „Pro“ a „Master“. Na multimediálním displeji je nyní při výběru jízdních režimů zobrazován místo dosavadního symbolu ESP® nový symbol AMG DYNAMICS s příslušným dodatkem.

  • „Basic“ je přiřazen jízdním režimům „Kluzký povrch“ a „Comfort“. AMG GT s tímto nastavením vykazuje velmi stabilní jízdní vlastnosti s vysokou intenzitou potlačování otáčení vozidla kolem svislé osy.
  • „Advanced“ je aktivován v jízdním režimu „Sport“. AMG GT má pak vyvážené, neutrální nastavení. Nižší intenzita potlačování otáčení vozidla kolem svislé osy, potřeba menšího úhlu otočení volantu a zvýšená agilita podporují dynamické manévry, například při jízdě po silnici mimo město s mnoha zatáčkami.
  • „Pro“ (zkratka pro „Professional“) patří jízdnímu režimu „Sport+“. V nastavení „Pro“ je řidič ještě výrazněji podporován při dynamických jízdních manévrech, dochází k dalšímu zvýšení agility a preciznosti při průjezdu zatáčkou.
  • „Master“ (jen pro GT C, GT S a GT R) je spojen s jízdním režimem RACE. Režim „Master“ je určen pro řidiče, kteří chtějí prožívat dynamiku a potěšení z jízdy na uzavřených závodních okruzích. „Master“ nabízí maximálně neutrální chování vozidla, malou potřebu otáčení volantem a agilnější reakce vozidla na vjezdu do zatáčky. „Master“ tímto způsobem zaručuje nejvyšší agilitu a optimálně využívá potenciál vozidla v oblasti jízdní dynamiky.

Ještě větší blízkost k motoristickému sportu: nový AMG GT R PRO

Nový, limitovaný vrcholný model AMG GT R PRO se vyznačuje ještě vyšší úrovní jízdní dynamiky, a to především na závodním okruhu. Při jeho vývoji byly využity zkušenosti se závodními vozy AMG GT3 a AMG GT4. Opatření z motoristického sportu lze rozdělit do čtyř oblastí: podvozek, lehká konstrukce, aerodynamika a vzhled.

Podvozek: optimální nastavení

Nový seřiditelný podvozek AMG nabízí ještě širší výběr pro optimalizaci nastavení pro příslušný závodní okruh. Stejně jako v profesionálním motoristickém sportu může řidič mechanicky nastavit nejen základní úroveň tuhosti pružin, ale nyní manuálně měnit i charakteristiku roztahování a stlačování tlumičů. Vše probíhá rychle a precizně bez nářadí prostřednictvím systému se západkou s otočným nastavovacím prvkem, který je neoddělitelnou součástí tlumiče. Nastavení stlačování tlumiče je navíc oddělené pro oblasti vysokých a nízkých rychlostí. To znamená, že lze systém selektivně nastavit pro pomalé a rychlé stlačování tlumiče, což je v motoristickém sportu běžné.

Díky tomu lze ještě cíleněji ovlivnit podélné a příčné pohyby karoserie i trakci modelu AMG GT R PRO.

Na přední nápravě nalézá uplatnění nastavitelný příčný zkrutný stabilizátor z lehkého uhlíkového kompozitu. Rovněž nastavitelný stabilizátor na zadní nápravě je vyroben z oceli a díky své trubkové konstrukci také přispívá ke snížení hmotnosti.

Spodní příčná ramena zadní nápravy modelu AMG GT R již disponují uložením Uniball. AMG GT R PRO má nyní tato ložiska i pro horní příčná ramena. Ložiska Uniball jsou výrazně odolnější vůči opotřebení než běžná ložiska příčných ramen a jejich konstrukce nepřipouští žádnou vůli, takže nedochází ke změnám rozchodu a odklonu kol ani při vysokém zatížení. AMG GT R PRO tak může být řízen ještě precizněji.

K vysoké preciznosti jízdy přispívá také výztužný panel z uhlíkového kompozitu v zadní části podlahy. Tento lehký a velmi tuhý prvek vyztužuje zadní část skeletu, a poskytuje tak karoserii ještě vyšší stabilitu.

Elektronicky řízená, dynamická ložiska motoru a převodovky obdržela nové nastavení, které zvyšuje agilitu a poskytuje velmi precizní reakce a jednoznačnou zpětnou vazbu.

Součástí standardní výbavy modelu AMG GT R PRO je také paket Track Package (nedodává se v USA, Kanadě a Číně). Paket zahrnuje ochranný systém pro případ převrácení, přiložené čtyřbodové bezpečnostní pásy pro řidiče a spolujezdce a 2kg hasicí přístroj (oba prvky výbavy jsou určeny výhradně pro jízdu na závodním okruhu). Ochranný rám pro případ převrácení, sešroubovaný z ocelových trubek, je tvořen hlavním obloukem, vzpěrou pro upevnění bezpečnostního pásu, dvěma vzpěrami vzadu a diagonálními zadními vzpěrami. Systém zvyšuje již tak excelentní tuhost vozidla, a tím pozitivně ovlivňuje jízdní dynamiku vozidla. V USA, Kanadě a Číně disponuje AMG GT R PRO místo paketu Track Package standardně ozdobnými prvky a vzpěrou v zavazadlovém prostoru z matného uhlíkového kompozitu.

Lehká konstrukce: díly z uhlíkového kompozitu a nová kovaná kola

Kromě mnoha dílů z uhlíkového kompozitu přispívá k úspoře hmotnosti standardně dodávaná exkluzivní vysokovýkonná brzdová soustava s keramickými brzdovými kotouči a černě lakovanými brzdovými třmeny. Stejný účel plní také skořepinová sedadla AMG z pohledového uhlíkového kompozitu (nedodávají se v USA, Kanadě a Číně). V USA, Kanadě a Číně je model AMG GT R PRO standardně vybaven sedadly AMG Performance. Lehká kovaná kola AMG Performance s 5 dvojitými paprsky jsou exkluzivně lakována matným, titanově šedým odstínem a zušlechtěna leštěným okrajem ráfku.

Aerodynamika: nově uspořádaný přední nárazník s přídavnými aerodynamickými plochami

Také detailní optimalizace aerodynamiky zvyšuje celkové výkony modelu AMG GT R PRO. Nově uspořádaný přední nárazník je vybaven dvěma bočními aerodynamickými plochami na každé straně z pohledového uhlíkového kompozitu. Spodní aerodynamické plochy přecházejí téměř plynule do předního spoileru, vysunutého nyní více dopředu a neseného malými kovovými vzpěrami, které stabilizují přední spoiler ve vyšších rychlostech. Kromě toho jsou další vizuální připomínkou vzorů, známých z motoristického sportu.

Otvory pro vedení vzduchu v předních blatnících přispívají účinným odváděním vzduchu z podběhů kol k minimalizaci vztlakových sil, působících na přední nápravu. Po stranách na zádi se pne vždy jeden aerodynamický prvek z pohledového uhlíkového kompozitu vertikálně kolem podběhu kola téměř až do výšky zadních svítilen. Souhra všech těchto jednotlivých opatření výrazně snižuje vztlakové síly na přední nápravě, a to bez negativního vlivu na aerodynamiku v oblasti zadní nápravy.

Ke standardní výbavě patří aktivní aerodynamický prvek na spodní části podlahy, známý z modelu AMG GT R, aktivní systém usměrňování proudícího vzduchu AIRPANEL v předním nárazníku a velký zadní spoiler na zadním výklopném víku. Zadní spoiler navíc obdržel doplňkovou spoilerovou lištu (Gurney), která zvyšuje přítlak na zadní nápravě, a nyní spočívá na nosných prvcích, vyfrézovaných z hliníku, jež také umocňují těsné sepětí tohoto modelu s motoristickým sportem.

Závodní vzhled: paket Carbon, nová střecha z uhlíkového kompozitu

AMG GT R PRO nejenže jezdí jako závodní automobil, ale i tak vypadá. Standardní paket Carbon I s předním spoilerem, žebry v blatnících, ozdobnými lištami na bočních prazích a difuzorem z velmi kvalitně zpracovaného pohledového uhlíkového kompozitu dává jasně najevo inspiraci motoristickým sportem stejně jako uprostřed snížená střecha z uhlíkového kompozitu.

Nový model AMG GT R PRO pozoruhodně prokázal svůj výkonový potenciál na závodním okruhu již před svou světovou premiérou. Na začátku listopadu zajel Maro Engel, tvář značky AMG a závodní jezdec s vozem AMG GT3, na Severní smyčce Nürburgringu s ještě zamaskovaným vozem AMG GT R PRO čas 7:04,621 minuty. Tím výrazně vylepšil nejlepší dosavadní čas modelu AMG GT R – a za podzimního počasí s teplotou vzduchu 12 °C potvrdil vysoký potenciál aktuálního vrcholného modelu AMG.

Rekordní čas byl precizně změřen odborníky z nezávislé společnosti „wige SOLUTIONS“. Řádný stav vozidla a dosažený čas ověřil nezávislý notář.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Standox
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.