AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Vitesco Technologies

Vitesco Technologies

Rychlý a flexibilní poskytovatel inovativních a průkopnických technologií.

Společnost Continental představila nový obchodní název pro divizi Powertrain — Vitesco Technologies, který bude zaveden ve druhé polovině tohoto roku. Název kombinuje dva klíčové prvky podnikání v oblasti poháněcího ústrojí automobilů. „Vitesco“ znamená rychlost a flexibilitu a „Technologies“ odkazuje na závazek poskytovat inovativní a průkopnické technologie. Pod novým názvem bude podnikat i závod Continental v Trutnově, kde se vyrábí i díly pro Auto roku 2019 v ČR.

Kromě podnikání v oblasti spalovacích motorů budou aktivity společnosti Vitesco Technologies zahrnovat i veškeré budoucí obchody týkající se systémů hybridních i elektrických pohonů a všech činností v oblasti akumulátorů. Continental je dlouholetým technologickým lídrem a inovátorem, pokud jde o elektrifikaci poháněcího ústrojí. Jako jeden z mála dodavatelů systémů je schopen nabídnout plnou elektrifikaci poháněcího ústrojí z jednoho zdroje, systém řízení akumulátorů a systémy řízení provozních teplot.

Vitesco Technologies Trutnov

Výrobky z tohoto závodu nejsou na první pohled na vozech vidět. Jejich činnost však pocítíte při předjíždění, brzdění, zatáčení a dalších jízdních situacích. „Výroba senzorů v Trutnově má dlouholetou tradici, avšak za posledních pět let se velmi změnila. Zavedli jsme nejmodernější technologie a nabízíme zákazníkům ty nejkvalitnější výrobky. Dokazujete to i počet vrácených produktů — pouze jeden z milionu dodaných. Jsem hrdý na tým našich zaměstnanců, který zde vybudoval tento výrobní závod, jenž se svými aplikovanými technologiemi právem patří do 21. století,“ uvádí Jakub Vondráček, manažer vysokotlakých senzorů Focus factory.

Vzhledem k tomu, že se výroba odehrává ve velmi čistém prostředí s minimální prašností, připomínají prostory závodu spíše operační sál než výrobní linku. „Výrobní procesy senzorů mají svá specifika. Využíváme zařízení SMT, unikátní metodu sítotisku při nanášení skelné pasty na kovovou membránu senzoru, dispenzory pro dávkování lepidla v řádech mikrogramů nebo osazovací a kontaktovací automaty pro spojování všech součástek v senzoru drátkem tenčím než lidský vlas. Není tedy divu, že potřebujeme naprosto čisté prostředí, a tak musí naši zaměstnanci ve výrobě nosit pláště, roušky přes nos a ústa, speciální pokrývku hlavy a další prostředky pro antistatickou ochranu,“ uvádí Jiří Zítka, vedoucí pro čisté prostory v divizi Industrial engineering.

Výrobky fungují na Sahaře i na Sibiři

Kromě samotné výroby se v trutnovském závodě senzory nastavují i dle požadavků zákazníků. „Pro správnou funkci senzorů je nutné zpracovat vstupní signály teploty a tlaku. Během kalibrace tedy musíme nastavit parametry funkce a uložit je do paměti čipu. Po tomto procesu jsou senzory schopné správně fungovat v rozsahu teplot –40 °C až 140 °C a tlaku až 3500 barů,“ doplňuje Aleš Linhart, vedoucí finalizace v divizi Industrial engineering.

Mezi výrobky ze závodu Continental v Trutnově patří například senzor, který podporuje aktivní bezpečnost automobilů v kritických situacích na vozovce. Senzor při sešlápnutí brzdového pedálu a zvýšení tlaku brzdové kapaliny v systému vyhodnotí situaci a pošle informace do navazující řídicí jednotky. Dalším produktem je snímač tlaku v benzinových a naftových palivových soustavách, snímající okamžitý tlak v zásobníku paliva a také aktuální teplotu senzoru.

Připraveni na budoucnost

Výrobní procesy se každou chvíli modernizují a v závodě Continental Trutnov drží krok s dobou. Na další revoluci Průmyslu 4.0 se zde připravili, jak nejlépe mohli. Svědčí o tom i realizované projekty: zavedení automatické manipulace s díly pomocí robotů v kolaborativním režimu, autonomní transport materiálů a produktů, optická analýza s použitím neuronových sítí nebo lokalizace RFID a mnoho dalších.

„Každý si pod slovem Průmysl 4.0 představí něco jiného. Pro nás jde o potřebný převrat ve způsobu myšlení směrem k automatizaci nebo ‚industrializaci‘. V zásadě jde o to, přiblížit svět lidí světu strojů s cílem vytěžit maximum benefitů pro lidskou společnost. Implementací nových technologií se například snažíme o to, aby na nás stroje mluvily a říkaly nám, co jim chybí pro správné fungování. Automatizace také ulehčuje lidem práci, která je těžká a stereotypní. Nechceme však brát práci lidem tam, kde ji odvádějí dobře a kde se jim dobře pracuje,“ uzavírá Zdeněk Halada, vedoucí divize automatizace.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Standox
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.