AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Mercedes-Benz
BusPoint


Toyota a Subaru budou společně vyvíjet elektromobily

Společnosti Toyota Motor Corporation a Subaru Corporation zveřejnily uzavření dohody o společném vývoji speciální platformy pro elektromobily s akumulátorovým pohonem (BEV) pro střední a velké osobní automobily.

Obě společnosti se také dohodly na společném vývoji akumulátorového elektromobilu SUV nižší střední třídy, který bude každá z uvedených automobilek prodávat pod svojí značkou.

Toyota a Subaru od uzavření dohody z roku 2005 postupně prohlubují svoji spolupráci v nejrůznějších oblastech, kam spadá i vývoj, výroba a prodej. Uveďme například aktivity, které v roce 2012 vedly k zahájení prodeje společně vyvinuté Toyoty GT86 a Subaru BRZ s pohonem zadních kol, resp. originálního externě nabíjitelného modelu Subaru Crosstrek Hybrid ve Spojených státech, kde Subaru uplatnilo poznatky související s technologiemi hybridního pohonu od Toyoty.

Automobilový průmysl se aktuálně nachází uprostřed zásadní transformace, která nastává „jednou za století“. Subaru a Toyota se musejí věnovat rychlému vývoji technologií napříč nebývale širokým spektrem aktivit, aby dokázaly reagovat na nové domény CASE, zahrnující konektivitu automobilů ©, autonomní řízení nebo jízdní asistenty (A), nové formy mobility nebo sdílení automobilů (S) a elektrifikované pohony a komponenty (E).

Dnes oznámená dohoda staví na podstatném prohloubení dosavadní spolupráce a představuje novou epochu kooperace se speciálním zaměřením na doménu „E“ z výše uvedeného seznamu, tedy elektrifikované pohony a komponenty.

Efektivní a rychlý vývoj vhodných produktů je naprostou nezbytností s ohledem na různorodost potřeby elektrifikace vozidel v jednotlivých zemích či regionech s různou energetickou situací a vládní politikou, stejně tak jako z toho vyplývající odlišnosti v ekologických předpisech, probíhajících fázích přípravy infrastruktury nebo poptávce trhu po elektrifikovaných vozidlech. Obchodní využitelnost elektromobilů s akumulátorovým pohonem kromě toho vyžaduje akumulátory s vysokou kapacitou a společně s rostoucí oblibou vozů tohoto typu budou na dodávky akumulátorů kladeny řádově vyšší požadavky.

Kromě toho bude zapotřebí navrhnout nové přístupy v oblasti prodeje, vyplývající z odlišností ve využívání vozidel kvůli maximální dojezdové vzdálenosti a stupně dokončení infrastruktury. Uvedená témata se řadí do stále širšího seznamu náročných úkolů v oblasti nákladů, dodávek a způsobu prodeje.

Vzhledem nutnosti rychle reagovat na různorodé potřeby uvedených trhů a nejrůznější úkoly si Subaru a Toyota uvědomují nutnost prosazovat netradiční obchodní model, přesahující hranice odvětví a zapojující další podnikatelské subjekty se společnou vizí. Obě uvedené firmy společně vyvinou speciální platformu pro vozy typu BEV coby první krok v tomto směru a současně urychlí přípravu na výrobu spojením technologií představujících silné stránky jednotlivých subjektů a posílí spolupráci ve všech možných oblastech. Nová platforma bude vyvinuta tak, aby umožňovala široké uplatnění napříč různými typy vozidel, včetně sedanů a SUV pro segment C (nižší střední třída), resp. sedanů a SUV pro segment D (střední třída), stejně tak jako efektivní vývoj odvozených modelů vozidel.

V návaznosti na tuto dohodu s automobilkou Toyota nyní Subaru do tohoto společného projektu přesune své stávající zdroje v oblasti vývoje BEV. V tomto novém rámci bude Subaru i nadále usilovat o vytváření atraktivních elektromobilů SUV s akumulátorovým pohonem při současném zvyšování efektivity ve smyslu konstrukčního návrhu, vývoje, nákupu a dalších oblastí prostřednictvím nového společného projektu.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.
BOSCH
Mercedes-Benz